facebook

Dorpspomp

Ons dorp Buurmalsen wordt gekenmerkt door restanten van een voormalige brink. Deze brink wordt nu gevormd door een veldje met grote bomen en is een karakteristiek punt in het dorp. Aan de brink komt het kleinschalige karakter van Buurmalsen door de bebouwing nog sterk tot uiting. 

Één van de wensen in het dorpsplan was de herbouw van de dorpspomp. Inmiddels is er een begin gemaakt met de herbouw op de Brink in Buurmalsen.                                                                                                                              

dorpspomp

Lingebrug

Lingebrug

Dit is de oudste bekende foto van Buurmalsen. Deze houten ophaalbrug deed dienst van 1849-1879. Voor 1849 kon men met de pont de Linge oversteken. De pont voer van Geldermalsen, ongeveer waar nu Le Melangeur is gevestigd, praktisch langs de kerk en door een soort vaart richting de Buurmalsense molen. Het brugwachtershuisje staat nog aan de kant van Geldermalsen en het gerechtsgebouw is nog niet gebouwd. In 1879 is de houten brug vervangen door een ijzeren exemplaar. Deze opname is ongeveer in 1860 gemaakt door Roelof D. Nout fotograaf/horlogemaker uit Tricht.
10 Hucht 1915

10 Hucht 1915

Een kijkje op de Hucht. Het verhaal wil dat hier ooit een molen heeft gestaan. Je komt soms ook de naam Molenwerf wel tegen, maar afbeeldingen, documenten of literatuur die dit bevestigen zijn niet bekend. In 1810 kregen de “Politieke Armen” de Hucht in erfpacht van de kerk en werden er enkele huisjes op gebouwd. Op de foto staan: links Marinus Drost (De Schutter), onder de boom zijn vrouw Cornelia Drost-van der Heiden, op de kruiwagen Derk van Eck, later o.a. dirigent van diverse zangkoren, achter de kruiwagen zijn vader Arie van Eck, rechts Huibertje van Eck met op de arm Wimke van Eck. Datum van opname is onbekend.
11 Groeneweg 4

11 Groeneweg 4

Keizershof aan de Groeneweg werd gebouwd door Gijs Heuff in 1911. Hij ging er met zijn 3 ongehuwde zusters wonen. Eén van fraaie panden die er nog over zijn in ons dorp.
12 Feestwagen Rijksstraatweg 19

12 Feestwagen Rijksstraatweg 19

Zomaar een opname van Buurmalsenaren, waarschijnlijk rond 1948. Een feestwagen voor een optocht die voor de schuur van Piet Timmer staat. Slechts 1 persoon bekend : uiterst rechts met hoed Oldenhof.
2 Lingebrug Bouw

2 Lingebrug Bouw

De huidige betonnen brug, op de foto in aanbouw, werd in 1941 zonder feestelijkheden in gebruik genomen, het was immers bezettingstijd.
2 Lingebrug

2 Lingebrug

De ijzeren brug had inclusief de landhoofden een totale lengte van 127 meter. Een vervanging was noodzakelijk, want “alle” verkeer van Utrecht naar Den Bosch kwam over deze weg. Bij de reconstructie van de rotonde voor de Lidl zijn een aantal oude gietijzeren pijlers van deze brug gevonden. Na restauratie zijn die in het plantsoen Achter ’t Veer geplaatst. Deze brug werd in 1941 gesloopt. Deze foto moet van vóór 1929 zijn, want in dat jaar is de molen die je hier nog ziet gesloopt.
3 Molen De Prins Herdruk

3 Molen De Prins Herdruk

Een foto van de stellingmolen De Prins met het bijbehorende molenaarshuis. De molen is gebouwd in 1853. Er bestond voor die tijd een gemeenschappelijke molen voor Buurmalsen en Tricht, gebouwd in 1641, vervangen in 1657 en afgebrand in 1853. Dat was een standaardmolen. Hiervan zijn geen afbeeldingen bekend. Een aantal eigenaren van De Prins : 1853 -1900 Van Steenis, Van Wees, 1900-1919 Slob, 1919-1923 De Weerdt en van 1923-1929 De Jager. Het jaartal van opname is onbekend.
4 Lingedijk Jager

4 Lingedijk Jager

Hier zit u een opname van ná 1929. Boeren leveren hun koren aan bij de malerij van De Jager aan het begin van de Lingedijk. Achter de molenaarswoning was inmiddels een moderne elektrische malerij gebouwd.
5 Ronde Huis Wegerif

5 Ronde Huis Wegerif

Op de plaats van de gesloopte molen is in 1929 het Ronde Huis, de Molenkamp, de Kosterskamp of Kostersmolen gebouwd door W.A.O. Koster, directeur van de Chamotte Unie in Geldermalsen en voor de oorlog één van de voormannen van de NSB. Architect van dit pand was Wegeriff, die ook het huis De Lingebeek aan de Koppelsedijk in Geldermalsen heeft ontworpen. Het pand is inmiddels ook een Rijksmonument. Deze opname is begin 1930 gemaakt.
6 Burensedijk Vanaf Dorp

6 Burensedijk Vanaf Dorp

Een kijkje in het dorp, u ziet de Burensedijk met rechts Café De Hollandsche Tuin van de familie Broekhuizen. Daarnaast de school die toen nog strak aan de dijk stond. Links de T-boerderij van G. Verwey, het woonhuis is nog niet gedeeld en de schuur nog niet gesloopt. Deze opname moet van vóór 1914 zijn, want in dat jaar is de nieuwe school gebouwd, die verder van de dijk stond. Het oude schoolgebouw is recent weer opgeknapt.
7 Rijksstraatweg 29

7 Rijksstraatweg 29

Een foto van de Malsenburg, één van de acht Rijksmonumenten in ons dorp. Een markant pand, dat is gebouwd rond 1860. De opname is aan het begin van de vorige eeuw gemaakt. Het wordt bewoond door de familie Versteegh.
8 Rijksstraatweg 27 44 1937

8 Rijksstraatweg 27 44 1937

Een kijkje op de Steenweg uit 1937, ter hoogte van nummer 46, indertijd het winkeltje van Marinus de Jong. Je kon midden op straat nog even bijkletsen, weinig verkeer en men reed waarschijnlijk ook niet zo hard als tegenwoordig. Op de foto links Maarten van der Heiden, rechts Toon Hakkert (de Lange Toon).
9 Brink 3 Aart Nout 1938

9 Brink 3 Aart Nout 1938

Een plaatje van de Brink met links de nummers 1, 3 en 5. Op de achtergrond de voormalige bakkerij van Aart Nout, thans bewoond door de familie Rensel. Leuk dat al deze pandjes bewaard zijn gebleven en door de eigenaren in de loop van de tijd weer zo mooi zijn opgeknapt. De opname is rond 1930 gemaakt.

Algemeen

Disclaimer

Contactgegevens

dorpsraadbuurmalsen@gmail.com

 

Op de hoogte blijven?